Valuta
Grijanje i hlađenje, dizalice topline i klimatizacija

Ukupno: 0

Košarica je prazna

Dizalice topline

Zašto sve vise kućanstava koristi dizalice topline zrak / voda?

Već dugi niz godina na hrvatskom tržištu prodajemo i postavljamo proizvode vrhunske kvalitete.

Sustavi koje nudimo i postavljamo čine:

  • ECODAN & ZUBADAN (Mitsubishi Electric)
  • AQUAREA (Panasonic)
  • ALTHERMA (Daikin)
  • ESTIA (Toshiba)
  • VERSATI (Gree)
  • WATERSTAGE (Fujitsu)

Sve navedene su visoko učinkovite dizalice topline zrak/voda renomiranih proizvođača koje Vam osiguravaju ugodno grijanje i hlađenje prostora te grijanje potrošne tople vode uz DC Invertersku tehnologiju i korištenje zraka kao besplatnog i obnovljivog izvora energije.

Zasto uopće odabrati dizalicu topline zrak / voda kao sustav u Vašem kućanstvu?

To je sustav koji je jednostavan te prilagodljiv za instalaciju, samu primjenu te za korištenje i eksploataciju. Možete ga koristiti za Vaše nove objekte, rekonstrukcije postojećih objekata ili rekonstrukcije postojećih (tradicionalnih, manje učinkovitih i nesigurnijih) sustava grijanja.

Dizalice topline zrak/voda predstavljaju najbolji izbor ne samo kod planiranja novih izvora topline, već se zbog svoje fleksibilnosti i prilagodljivosti na postojeće instalacije često koriste kod zamijene postojećih tradicionalnih sustava grijanja, kojima otkucava tehnološki vijek. Ono što dizalice topline čini jako prhvatljivim za primjenu je i vrlo jednostavna prilagodba na postojeće instalacije na objektu.

Prednosti u odnosu na tradicionalne sustave grijanja?

• Grijanje obnovljivim izvorom energije – do 75% toplinske energije uzima se iz okoline. Manji mjesečni /sezonski troškovi.
• Ekološko grijanje – smanjenje emisija CO2 prema okolini do 60%
• Grijanje neovisno o nestašici osnovnih pogonskih energenata (ulje/plin) – jedna od glavnih prednosti u budućem razdoblju o čemu treba svakako voditi računa
• Osigurana mogućnost hlađenja – vrijednost koja garantira potpunu ugodnost tijekom cijele godine s istim sustavom
• Smanjeni pogonski i troškovi održavanja – koji nisu zanemarivi kako investicijski tako i vremenski tj. ne treba planirati punjenje, servis i smještaj spremnika pogonskih goriva
• Mogućnost dobivanja novčanih poticaja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te jedinica lokalne samouprave (županija, gradovi i općine) koje velikim dijelom sufinanciraju ugradnju sustava obnovljivih izvora energije (dizalice topline zrak/voda) u kućanstvima što nam govori o značaju dizalice topline u uštedi energije i smanjenju troškova te u zaštiti okoliša.

Ograničenja?

• Potreban je niskotemperaturni režim grijanja (do 55°C) s niskotemperaturnim radijatorima, što znaci da u slučaju eventualne rekonstrukcije i prijelaza s postojećih visokotemperaturnih radijatora treba povećati broj članaka ili promijeniti radijatore.
• Nesto veća inicijalna ulaganja no kada uzmemo u obzir da govorimo o visoko učinkovitim sustavima kojima rješavamo i kompletno hlađenje objekta te da imamo mogućnost sufinanciranja putem državnih poticaja ovakvi sustavi s obnovljivim izvorima topline su upravo oni koji garantiraju brži povrat uloženih sredstava.

Mitsubishi Electric u paleti svojih proizvoda ima ECODAN, a Gree VERSATIdizalice topline zrak / voda.
Raspon kapaciteta ovakvih dizalica topline je od najmanjih 4kW za stanove i apartmane pa sve do preko 25kW za veće objekte, kuće, vile, hotele i sl.

Dizalice topline zrak/voda ECODAN, VERSATI i ALTHERMA pružaju veliku fleksibilnost odabira unutarnjih jedinica i mogućnost izbora načina grijanja i hlađenja prostora te grijanja potrošne tople vode (PTV).

Primjer grijanja/hlađenja prostora:
podnim grijanjem, niskotemperaturnim radijatorima, ventilokonvektorima i površinskim hlađenjem.

Sustav uz mogućnost grijanja zimi ili hlađenja prostora ljeti također omogućuje i pripremu potrošne tople vode u spremniku PTV te mogućnost integriranja dodatnog izvora topline kao sto su solarni sustavi, termo ili elektro kotao za zagrijavnje potrošne tople vode pri tome koristeći namjenske spremnike s dvije zavojnice ili spremnike sa sustavom “spremnik u spremniku”.

Sustav dizalica topline sastoji se od:

– vanjske jedinice koja svojom naprednom DC Inverterskom tehnologijom uz malu količinu elektricne energije apsorbira toplinu iz zraka i podiže je na višu energetsku razinu te je koristi za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode.
– pripadajuće unutarnje jedinice (Hydro Box) za ugradnju u npr. strojarnicu, spremište, ostavu, garažu i slične prostore, a koja se sastoji od izmjenjivača ekološki prihvatljivog radnog medija freon R410A/voda, pumpe vode, el. grijača i ostale zaporne i regulacijske tehnike za potrebe grijanja i hlađenja vode koja cirkulira u kompletnom sustavu.
– dodatnih opcijskih elemenata kao što su: spremnik potrošne tople vode (raspon od 200l do 400l), ogrjevno/rashladna tijela spojiva na opisani sustav za grijanje/hlađenje prostora, a koja mogu biti ventilokonvektori, niskotemperaturni radijatori, elementi podnog grijanja i stropnog hlađenja. Sve navedeno dobavljamo i postavljamo.

Inteligentna kontrola i automatika sustava jednostavno i intuitivno sučelje na zaslonu daljinskog upravljača te nesmetan rad sustava u široko temperaturnom rasponu vanjskog zraka od -25°C do +48°C, te širokim rasponom polaznih temeperatura vode od +5°C do +60°C čine ovaj sustav idealnim rješenjem za potrebe grijanja, hlađenja i nesmetane pripreme potrošne tople vode tijekom cijele godine.

Ovaj multifunkcionalni sustav idealan je za stanove, apartmane, obiteljske kuće, vile, vikendice, hostele i slične objekte.

Zaključak

  • Dizalice topline koriste se za niskotemperaturno grijanje – optimalan rad dizalica topline s temperaturom polazne vode do 55 ºC za grijanje i do 7 ºC za hlađenje.
  • Pogonski troškovi u odnosu na konvencionalne sustave grijanja su niži od 10% do 40% za plinsko grijanje i 25% do 65% za grijanje putem lož ulja.
  • Grijanje i hlađenje putem dizalice topline skraćuje period povrata ulaganja u odnosu na tradicionalne sustave do 10 godina. Radi se o pocetnoj investiciji od 1,5 do 2 puta većoj u odnosu na konvencionalno grijanje putem lož ulja ili plina.
  • Iskustva iz europskih zemalja ukazuju da će i u Hrvatskoj doći do ekspanzije u primjeni dizalica topline u sustavima grijanja i hlađenja.

Za bilo kakva dodatna pitanja i izvid prostora slobodno nas kontaktirajte.

NAPOMENA: Ukoliko se odlučite na ovakav ili sličan sustav, vrlo je bitno da se obavi termodinamički proračun objekta. Na takav način biti ćete sigurni da će nuđeni sustav zadovoljiti Vaša očekivanja.