Košarica : 0 proizvod
Ukupni iznos sa PDV-om: : 0,00 €
Košarica prazna!
Proizvod osvježi
Kupon
dodaj
AJAX loader
Coupon code invalid! Please re-enter!
naplata

Kako odabrati klima uređaj?

Klima uređaj je značajna investicija koja može uvelike utjecati na udobnost i energetsku učinkovitost vašeg doma.

Odabir pravog klimatizacijskog sustava je odluka koju trebamo donijeti uz pažljivo razmatranje pogotovo jer danas imamo mnoštvo opcija dostupnih na tržištu.

Koje su vaše potrebe grijanja i hlađenja?

Prvi korak prilikom odabira pravog klimatizacijskog sustava je da utvrdimo što vi točno trebate. Morate uzeti u obzir veličinu stambenog prostora koji želite rashladiti ili zagrijati, klimu u vašoj regiji i onoliko koliko ste spremni potrošiti.

Stambeni i uredski prostori zahtjevaju različite sustave tako da imajte to na umu. Kod kuće je uglavnom riječ o uređaji snage 2,5kw, 3,5kw te 5kw. Ako podjelite kvadraturu stambenog prostora s 10 dobiti ćete broj potrenih kilovata.

Svejedno je preporučeno kontaktirati stručnjake poput prodavača ili proizvođača klima uređaja.

Je li učinkovitost klima važna?

Energetska učinkovitost postala je ključna stavka za većinu pri odabiru sustava klimatizacije. Preporućamo da potražite jedinice s visokim omjerom sezonske energetske učinkovitosti (SEER) kako biste potrošili manje energije.

Energetski učinkoviti sustavi ne samo da čuvaju okoliš već vam smanjuju režije.

Razmotrite utjecaj na okoliš

Danas je sve veći naglasak na održivosti i odgovornosti prema okolišu. Razmislite o odabiru klimatizacijskog sustava koji koristi ekološki prihvatljiva rashladna sredstva i materijale kako biste smanjili njegov utjecaj na okoliš.

Trenutačno su najviše aktualna rashladna sredstva R410A, R32, R290. S tim da već sad se može vidjeti trend u kojem se R410A modeli zamjenjuju s R32 te još novijim sredstvima R290.

Razine buke

Buka koju proizvodi klima uređaj može utjecati na vašu mir i san. Ako su klima jedinice u spavaćim sobama, više je nego potrebno uzeti si uređaj s dodatnom opcijom tihog/noćnog rada.

Kakve vrste klima uređaja postoje? Mono vs Split sustavi

Kada je riječ o klimatizacijskim sustavima, postoji široki izbor dostupnih modela za različite potrebe i preference.

Baza nam je mono i multi split sustavi, te od toga sve dalje kreče

Mono-split klima uređaji

Mono-split su poznati i kao single-split sustavi, sastoje se od jedne vanjske jedinice povezane s jednom unutarnjom jedinicom. Odličan su izbor za hlađenje jedne prostorije ili stambene jedinice manje kvadrature te je moguće hlađenje i grijanje.

Split-tip klima uređaja

Split sustavi se naširoko koristi u većim i novoizgrađenim stambenim i poslovnim okruženjima. Sastoje se od vanjske jedinice kondenzatora i više uređaja koje pokrivaju različite unutrašnje prostore, povezani cjevovodima rashladnog sredstva.

Isto tako nude zonsko hlađenje i grijanje, što ih čini prikladnima za veće prostore s različitim temperaturnim zahtjevima.

Centralna klima

Centralna klima se uglavnom koristi za hlađenje većih prostora, poput kuća i poslovnih zgrada. Oslanja se na mrežu kanala za ravnomjernu distribuciju ohlađenog zraka.

Iako su učinkoviti središnji sustavi zahtijevaju profesionalnu instalaciju i redovno održavanje kako bi optimalno funkcionirali.

Prozorski klima uređaji

Prozorski tip je kompaktan i jednostavan za ugradnju, obično se postavljaju u prozor ili posebno dizajniran otvor. Dobre su za hlađenje pojedinačnih soba ili manjih prostora i isplativi su za one koji iznajmljuju ili one s ograničenim budžetom.

Prijenosni klima uređaji

Prijenosni tip je mobilna jedinica koja se može premjestiti iz jedne sobe u drugu sobu. Jednostavno ih je osposobiti za rad i ne zahtijevaju trajno postavljanje. Morate uzeti u obzir da su manje učinkoviti od drugih vrsta grijanja i hlađenja i proizvode više buke.

Hibridni klima uređaji

Hibridni sustavi kombiniraju tradicionalni centralni zrak s tehnologijom dizalice topline. Mogu se prebacivati između načina električnog hlađenja i grijanja a pritom pružaju udobnost tijekom cijele godine uz optimizaciju potrošnje.

Toplinske pumpe ili dizalice topline

Dizalice topline koriste stabilnu temperaturu okoline za grijanje domova. Iako troškovi ugradnje mogu biti visoki, iznimno su energetski učinkoviti jer koriste obnovljive izvore energije. Povrat investicije kroz 5-7 godina. Za 1kw potrošene električne energije proizvedu 3.5kw toplinske. Novitet u svijetu klimatizacije i sve češća opcija.

 

Što je to inverterski klima uređaj?

Kada pričamo o ugodnoj atmosferi interijera zajedno sa smanjenjem potrošnje električne energije odnosno režija, prvo nam pada na pamet klima uređaj s inverter tehnologijom.

Trenutačno je to najbolji izvor za stanodavca zbog vrhunske energetske učinkovitosti, dosljednih performansi hlađenja i grijanja te smanjene razine buke. Ali što izdvaja inverterske sustave od njihovih neinverterskih parnjaka?

 Što je to inverter tehnologija i kako funkcionira

 Temeljna razlika između inverterskih i običnih klima uređaja je u dizajnu njihovih kompresorskih motora. Inverterski model koristi mikroprocesore kojim regulira brzinu motora kompresora, te ga pritom usklađuje s potrebnim učinkom hlađenja ili grijanja.

Pri postizanju željene unutarnje temperature, klima uređaj s inverterom štedi energiju usporavanjem brzine motora koji zadržava jednu razinu budnosti.

 Mehanika inverterskog sustava

Modeli bez invertera sadržavaju motore starijeg tipa koji mogu raditi isključivo punom brzinom ili se potpuno zaustaviti. Pri hlađenju prostorije motor jedinice bez invertera radi punom snagom, koji se isključi kada prostor postigne željenu temperaturu.

Kako temperatura u prostoru raste, motor će ponovno pokrenuti proces hlađenja, ali će pritom raditi na  maksimalnom kapacitetu.

Ciklus uključivanja i isključivanja koji se ponavlja nije tako efikasan, stvara više buke, stvara opterećenje nad mehaničkim komponentama i dešavaju se neugodne razlike temperature u prostoriji.

Dodatne moderne funkcije klima

Daikin se ističe svojom inovativnom pametnom tehnologijom. Putem aplikacije Daikin Smart imate potpunu  kontrolu temperature preko svojih iphone/Samsung uređaja.

Prilikom samog dolaska doma dočekati će vas ugodno okruženje.

Mitsubishi Electric isto tako nudi daljinsko upravljanje putem pametnog telefona, no njegova najkvalitetnija stavka je što se ističe kvalitetom zraka.

Ima napredne sustave pročišćavanja i filtriranja zraka što je super stvar za one koji se bore protiv alergija jer ovi uređaji učinkovito uklanjaju čestice prasine iz zraka.

Panasonic nas je impresionirao svojom energetski učinkovitom inverterskom tehnologijom i tihim načinom rada više nego drugi proizvođači.

LG se može pohvaliti tehnologijom SmartThinQ, koja ne samo da omogućuje daljinsko podešavanje temperature, nego se i prilagođava vašem načinu života.

Fujitsu ima moćan način rada 'Human Sensor' koji detektira aktivnost i prilagođava se u skladu s tim radi uštede energije.

Servisiranje klima uređaja

Svoj klima-uređaj trebali biste servisirati jednom godišnje, kada ovlašteni serviseri operu sve filtere, očiste i dezinficiraju isparivač, očiste i operu vanjsku jedinicu, provjere tlak plina u sustavu i po potrebi ga dopune.

Takav servis je nužan za zadržavanje tvorničkog jamstva te je mjera predostrožnosti koja garantira besprijekorni rad klima-uređaja, čak i u ekstremnim uvjetima.

Mono split sistem klima uređaja poznatih proizvođača poput Daikina, LG, Gree, Panasonic, Mitsubishi, Fujitsu možete pronaći ovdje.

Ako pak tražite split sustav klima urđaja od 2,5kW, 3,5kW, 5kW to možete učiniti ovdje.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje.